IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва насред опасения за увеличена затегнатост на пазара*

Волатилността може отново да нарасне, предупреди анализатор

10:03 | 19.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се покачва над двуседмичното си дъно, докато над инвеститорите тегнат опасенията, че санкциите на Европейския съюз (ЕС) върху руския внос може допълнително да влошат затегнатостта на пазара, която САЩ се опитват да облекчат чрез освобождаване на стратегическите си резерви, пише Bloomberg.

Европейският сорт петрол Брент поскъпва с 0,17%, или 0,15 долара, до 90,18 долара за барел, а американският сорт West Texas Intermediate (WTI) – с 0,70%, или 0,58 долара, до 83,40 долара за барел.

В последните три търговски сесии WTI изтри 7% от стойността си вследствие на опитите на САЩ да озаптят бързото покачване на цените. Ходовете на ЕС срещу вноса на руския петрол може да предизвикат сътресения на световните пазари и вече принудиха някои рафинерии в Индия да спрат спот покупките, преди част от евросанкциите да влязат в сила в началото на декември.

САЩ планират да освободят 15 млн. барела от стратегическите си резерви на „черно злато“, като може да обмислят и по-голям обем през тази зима. Това е последният петролен транш от програмата, която Белият дом започна през пролетта, целяща да освободи 180 млн. барела от суровината. Другата цел е възстановяването на запасите, когато цената на WTI е в диапазона 67-72 долара за барел.

Цената на суровия петрол се възстанови, след като изтри над 20% през последното тримесечие, докато Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, одобриха най-голямото намаление в добива от 2020 г. насам. ОПЕК+ аргументира хода си с нарастващия риск от рецесия, докато търсенето в Китай – най-големият вносител на петрол в света – продължава да е ограничено поради затварянията заради пандемията и все още съществуващите страхове от икономическото забавяне.

„Санкциите на ЕС ще навредят на доставките, но трябва да помислим и за това какви ответни мерки може да предприеме Русия в отговор – това са два фактора, които влияят на цените, третият е как ще бъдат освободени резервите на САЩ“, каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management. „Може да ни очаква нарастване на волатилността“, прогнозира Инес.

Осмият кръг санкции на ЕС може да повлияе на дейността на редица танкери. Според санкциите, ако собственик на кораб транспортира руски петрол над определения таван на цената, на плавателния съд ще му бъде забранен достъпът до услугите в ЕС, необходими за превоз на суровината, например застраховка.

*Към 09:44 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още